Wednesday, December 30, 2009

SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN BAIK UNTUK KESIHATAN~

SAYURAN DAN BUAH – BUAHAN

Dalam zaman kesenangan ini,terkadang kita lupa dan cenderung mengambil semua jenis makanan,tanpa memperhatikan kebersihan,kualiti dan zat makanan yang terkandung di dalam makanan itu sendiri.Ada kalanya,kandungan lemak yang berlebihan dimakan begitu sahaja tanpa mengambil kira risikonya.

Di zaman kesenangan ini,ada baiknya kita memperhatikan makanan yang di makan,dan bukannya membalun semua makanan yang disajikan ketika berkunjung ke rumah sanak saudara dan handai taulan,apatah lagi jika kita menderita sesuatu penyakit.
“Pada waktu majlis kenduri kendara,makanan yang paling baik untuk dihidangkan adalah buah-buahan seperti Belimbing dan Epal hijau,Sayur-sayuran segar serta Minuman Super Maxx-5.Cuma orang Melayu kita tak biasa denganya.Ia sangat baik untuk kesihatan tubuh dan memberikan rasa kenyang.”

“Buah-buahan atau sayur-sayuran yang diasinkan atau salad juga bagus untuk dihidangkan selain hidangan kita yang unik dan lain dari yang lain.Elakkan daripada menyediakan masakan yang banyak mengandungi minyak atau santan kerana kolesterol sukar untuk diserap”.

Banyakkan pengambilan buah-buahan,sayur-sayuran dan makanan laut kerana serat yang dianjurkan adalah sebanyak 20 hingga 30 gram sehari. Gunakan lemak tidak lebih 30 peratus dari total kalori dan asid lemak tepu tidak lebih 10 peratus dari total kalori.Kurangkan pengambilan karbohidrat tinggi (gula).

Tingkatkan penggunaan protein berasaskan tumbuh-tumbuhan yang berasal dari kekacang seperti temped an tauhu.Banyakkan makan ikan. Hadkan juga makanan yang banyak mengandungi minyak kelapa,lemak dan mentega.Jangan terlalu banyak makan daging,limpa,dan isi perut,otak,udang serta kuning telur.Ganti susu penuh dengan susu krim dan hidari makanan manisan yang tidak jelas sumber gulanya. Pesakit Darah tinggi seelok-eloknya menghindari makanan yang mengandungi garam serta rokok mesti diberhentikan segera.

Air putih sebagai peneutral…

Bagi pesakit kencing manis,berhati-hatilah dengan minuman ringan yang disajikan.Sebelum minum,perhatikan,apakah minuman ringan itu mengandungi kadar gula tinggi?

Minuman ringan berkarbonat mengandungi kalori yang sangat tinggi dan khususnya perlu diawasi oleh pesakit kencing manis.
Percaya atau tidak,sesetenagah minuman berkarbonat mengandungi sehingga 8 sudu teh gula dalam setiap tin atau bersamaan dengan 300 hingga 400 kalori.

“Minumlah minuman ringan diet.Kalau sudah terminum,segeralah minum air putih sebanyak mungkin kerana air dapat meneutralkannya.

““Untuk penderita kencing manis,jangan malu minta air putih daripada tuan rumah dan jangan segan untuk menolak bila disajikan dengan minuman ringan”, katanya.
TIP:Harga minuman yang siap saji seperti minuman dan sirap yang dijual terlalu murah di pasaran perlu diragui.Misalnya,harga minuman itu lebih murah dari sekilo gula.
Apakah minuman itu menggunakan gula asli atau perasa tambahan? Jika sedikit perasa tambahan sahaja digunakan,ia tidak menjejaskan tubuh tetapi bagi individu tertentu,ia boleh menyebabkan radang kerongkong.

Bila warna minuman terlalu cerah,itu juga harus diwaspadai.Zat warna itu sebenarnya bukan untuk makanan,biasanya digunakkan untuk tekstil,begitu juga dengan bahan pengawet.Ia sangat berbahaya bagi anak-anak.

Hadkan penggunaan lemak.

DALAM usaha memelihara kesihatan dan mencegah timbulnya masalah kegemukkan atau obesiti dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengannya,ada 2 PERKARA yang perlu diperhatikan:-

1. Lemak yang digunakan perlulah dibatasi.
2. Lemak yang dianjurkan untuk digunakan.Lemak yang perlu dihadkan penggunaannya termasuklah:
 Kolesterol total
Kolesterol darah berasal dari dua sumber iaitu tubuh dan makanan.Respon tubuh terhadap kolesterol makanan sangat berbeza-beza.Walaupun makanan yang digunakan tidak mengandungi kolesterol,namun apabila kandungan lemak tepunya tinggi,kadar kolesterol pun akan menjadi tinggi.
 Kolesterol jahat (LDL)
Kadar kolesterol LDL yang meningkat mempunyai kaitan dengan meningkatnya penyakit jantung koronori (CHD).Makanan yang banyak mengandungi lemak tepu ternyata dapat meningkatkan kadar kolesterol. Asid lemak dan tetradekanoik banyak terdapat di dalam minyak kelapa dan mentega,ia berupaya meningkatkan kadar kolesterol darah.Sedangkan lemak tidak tepu mempunyai kesan menurunkan kadar kolesterol LDL.Lemak tak tepu banyak terdapat pada biji-bijian.
 Kolesterol baik (HDL)
Kolesterol HDL berfungsi mencegah penimbunan kolesterol dalam dinding pembuluh darah.Bila HDL meningkat,risiko tercetusnya CHD menurun.Penurunan berat badan dan senaman fizikal menyebabkan peningkatan kadar kolesterol HDL.
 Trigliserida
Peningkatan kadar trigliserida merupakan faktor risiko CHD.Hasil kajian mendapati adanya hubungan di antara pengambilan makanan yang tinggi karbohidrat dan tinggi kalori dengan terjadinya kadar trigliserida dalam darah.
 Asid lemak tepu
Asid lemak tepu dapat menyebabkan meningkatnya kadar kolesterol dalam darah,meningkatnya pembentukan kolesterol LDL.Menggunakan asid lemak tepu dalam jumlah yang banyak dapat menurunkan kadar kolesterol HDL.Asid lemak tepu banyak terdapat dalam mentega,minyak kelapa dan lemak haiwan.
 Asid lemak trans
Hampir kesemua asid lemak tak tepu terdapat dalam bentuk keju.Pada proses pemanasan minyak daripada tumbuh-tumbuhan,berlaku perubahan bentuk dari keju menjadi trans.Trans merupakan risiko terjadinya perubahan dinding pembuluh darah dengan meningkatkan kadar LDL dan menurunkan kadar kolesterol HDL.

Jangan campur aduk minuman ringan:-
SELAIN makanan yang dihidangkan hampir di setiap rumah,begitu juga dengan minuman ringan.Ketahui apa yang terkandung dalam makanan atau minuman tersebut.
Seperti,minuman beralkohol,bergas dan berbau masm dan lain-lain kerna ini sangat berpengaruh terhadap kesihatan tubuh badan.

Mengambil minuman ringan pada hari keraian itu boleh tetapi sebelum meminumnya,sebaiknya kenali diri kita sendiri dahulu.kalau selama ini tubuh kita tidak ada masalah dengan minuman ringan tersebut,ia boleh diminum pada batas-batas yang wajar.

“Hendaknya,bila minum minuman ringan tidak dicampur-adukkan,ertinya tidak minum minuman ringan A lalu mengambil minuman ringan B.Ini kerana,ia boleh menyebabkan masalah pencernaan yang akan terganggu,begitu juga dengan makanan.

“Bila sudah minum minuman ringan,cepat-cepatlah minum air putih untuk meneutralkan zat yang ada di dalam minuman tersebut”,.

Bila minuman tertentu memiliki keasidan yang tinggi,bagi orangyang menderita penyakit-penyakit tertentu seperti gastrik,beliau menganjurkan untuk tidak terlalu banyak minum minuman ringan tersebut kerana ia dapat mencetuskan penyakit itu semula.
Bagi mereka yang memiliki sejarah penyakit batu karang,harus berhati-hati mengambil minuman ringan yang bergas agar penyakit tidak menjadi bertambah teruk.Minuman ringan tersebut biasanya banyak mengandungi karbonat dan kalsium.
Selain minuman ringan,minuman tenaga yang dijual perlu diperhatikan komposisinya sebelum diminum.Jika hanya mengandungi vitamin-vitamin sahaja,ia tidak akan menimbulkkan masalah bagi tubuh.

Tapi,bila minuman tersebut mengandungi kafein an ginseng,ia sepatutnya dielakkan oleh mereka yang menderita penyakit jantung.

“Jus yang dibuat sendiri itu bagus bagi tubuh apabila setelah puasa satu bulan.Begitu juga dengan sayur-sayuran,”jelasnya.

MINUMAN SUPER MAXX-5 ADA PENYELESAIANNYA

“MINUMAN SUPER MAXX-5”
ADA PENNYELESAIANNYA….

Pengumpulan lemak di Bahagian Perut adalah lebih berbahaya berbanding pada Paha dan Punggung kerana ia meningkatkan risiko terhadap penyakit merbahaya. Pengumpulan lemak di bahagian perut lebih banyak berlaku di kalangan Kaum Lelaki manakala timbunan lemak di sekitar paha dan punggung pula lebih kerap berlaku kepada Kaum Wanita. Pengumpulan lemak di perut menyebabkan seseorang itu berbentuk seperti “Buah Epal” manakala timbunan lemak di sekitar paha dan punggung menjadikan individu berbentuk seperti “Buah Pear”.

Dalam badan,sebahagian besar lemak disimpan di dua bahagian penting iaitu:
 Dibahagian Badan (Selain Kepala,Kaki dan Tangan)
 Dibahagian Punggung dan Paha.
Pembentukan lemak dalam tubuh boleh pula di bahagikan kepada Dua Lapisan iaitu Lemak dan Selulit. “Lemak Dalam” akan mendedahkan seseorang kepada Sakit jantung. Cara yang terbaik bagi mengatasinya ialah melalui kekerapan bersenam, Diet yang Seimbang dan mengambil “Minuman Super Maxx-5”.
Selulit pula adalah pembentukan “Lemak Degil” di bawah kulit dan kerap berlaku kepada Kaum Wanita. Selulit menyebabkan permukaan kulit berlekuk-lekuk,kelihatan hodoh dan seakan-akan kulit Buah Oren. Ia sering ditemui di sekitar paha, punggung, perut dan lengan.
PUNCA PERUT BUNCIT
 Pengambilan makanan kaya lemak/Berminyak.
 Kurang atau tidak pernah bersenam.
 Amalan pemakanan tidak seimbang saban hari.
 Gaya hidup tidak sihat iaitu lebih banyak berehat dan duduk.
 Pengambilan makanan secara berlebihan semasa hamil.
 Perubahan hormon semasa hamil.
Kaum Wanita sukar mengelakkan masalah buncit terutama bagi mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak tetapi masalah itu boleh diatasi melalui “Program Diet Minuman Super Maxx-5“ dengan tambahan senaman dan pemakanan yang seimbang.

CARA MENGATASI MASALAH BUNCIT
 Ikut arahan pengambilan Minuman Super Maxx-5 yang betul.
 Kurangkan makanan kaya lemak/ Berminyak.
 Amalkan gaya hidup sihat.
 Luangkan masa untuk bersenam,sekurang-kurangnya tiga kali setiap minggu.
 Amalkan pemakanan seimbangan setiap hari.
 Kurangkan pengambilan makanan manis yang boleh menyebabkan kegemukan.
PENYAKIT YANG DIKAITKAN DENGAN BUNCIT
 Tekanan darah tinggi.
 Paras kolesterol yang tinggi.
 Diabetes.
 Penyakit kardiovaskular.
BAGAIMANA MENGATASI MASALAH BUNCIT
Masalah Buncit dan Selulit yang menimbulkan kebimbangan, terutama di kalangan Kaum wanita boleh diatasi melalui pengambilan “Minuman SUPER MAXX- 5”. Sila ikut cara pengunaan yang betul dan Nasihat Pemakanan yang tepat serta displin yang tinggi dapat mengatasi masalah Perut Buncit dengan cepat dan selamat.

BUNCIT RISIKO SAKIT JANTUNG&DIABETES

BUNCIT ADALAH RISIKO SAKIT JANTUNG & DIABETES
(PROGRAM DIET MINUMAN SUPER MAXX-5)

BUNCIT adalah suatu perkataan yang paling tidak digemari, terutamaanya kaum wanita kerana perut yang Buncit akan menyebabkan mereka kelihatan tidak menarik. Bagi kaum Lelaki juga tidak terlepas daripada masalah itu tetapi sebahagian besar tidak mempedulikannya dan hanya memandang ringan masalah seumpama itu.
Perut buncit sebenarnya meningkatkan risiko seseorang kepada Penyakit Jantung Koronari dan Diabetes. Sehubungan itu,masalah buncit tidak seharusnya dipandang ringan dan setiap individu perlu berusaha melakukan sesuatu bagi memastikan mereka tidak menjadi mangsa penyakit merbahaya seperti penyakit tersebut.
Mengapakah Buncit merbahaya dan apakah punca masalah itu dan bagaimanakah langkah-langkah untuk mengatasinya?
“Berdasarkan kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),Buncit boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan kepada Kaum lelaki dan wanita.Ukur lilit pinggang yang melebihi 94 cm atau 37 inci di kalangan lelaki manakala 80 cm dan 32 inci bagi wanita boleh mendedahkan mereka kepada Diabetes dan penyakit kardiovaskular seperti Penyakit Jantung dan Pembuluh Darah.”

KALORI

INFO KALORI MAKANAN SEHARIAN
 Kategori:Kuih Muih:-
 Kasui Berkelapa Parut (sekeping) = 160 kalori
 Kuih Lapis (sekeping) = 130 kalori
 Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
 Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
 Popia goreng (satu) = 130 kalori
 Popia basah (satu) = 95 kalori
 Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
 Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
 Karipap (sebiji) = 130 kalori
 Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
 Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
 Kategori: Lauk Pauk :-
 Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
 Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
 Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
 Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
 Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
 Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
 Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
 Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
 Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
 Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
 Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
 Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
 Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori
 Kategori: Makanan Rutin
 Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
 Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
 Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
 Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
 Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
 Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
 Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
 Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
 Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
 Roti putih (2 keping) = 156 kalori
 Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
 Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
 Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
 Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori
 Kategori: Makanan Segera
 Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
 Nugget ayam (satu) = 60 kalori
 Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
 Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
 Burger keju (satu) = 425 kalori
 Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
 Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
 Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
 Kategori: Buah-buahan
 Tembikai (sepotong) = 20 kalori
 Betik (sepotong) = 45 kalori
 Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
 Durian (5 ulas) = 64 kalori
 Limau (sebiji) = 42 kalori
 Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
 Nenas (sepotong) = 59 kalori
 Epal (sebiji) = 63 kalori
 Ciku (sebiji) = 44 kalori
 Mangga (sebiji) = 103 kalori
 Kategori Minuman
 Minuman Berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
 Minuman Kotak 250g = 105 kal
 Susu Tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
 Susu Tepung tanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
 Aiskrim 2 skop = 390 kal
 Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
 Yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
 Mentega 2 sudu teh = 75 kal
 Keju chedar 1 keping = 58 kal
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 1tbsp minyak apa jenis pun = 120 kalories
 1 tbsp butter = 100 calories
 1tbsp santan low fat = 9- 15 calories
 1tbsp santan biasa = 30-50 calories
 1/2 cup sayur = 20-30 calories
 1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal = 100 calories
 1 keping roti = less 100 calories
 1 potato n banana = less 100 calories
 100g Seafood = 100 calories
 100g Fish = 120-150 calories
 100g Chicken = 130-150 calories
 100g Red meat = 150 calories
Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal):
 Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur)
 Fried rice (with egg, chicken and vegetable)
Tinggi/High (401 -600 kcal):
 Mi bandung/Bandung noodles
 Kueh tiau bandung/Kueh tiau bandung
Mi kari/Curry Mee :
 Nasi dagang/Nasi dagang
 Mi hoon bandung/Mee hoon bandung
 Nasi briyani, nasi sahaja/Nasi briyani, rice only
 Nasi minyak/Oily rice
Sederhana / Medium (101 - 400 kcal)
 Nasi lemak/Nasi lemak
 Mi sup/Mee soup
 Roti telur/Roti telur
 Kueh tiau goreng/Fried kueh tiau
 Roti canai/Roti canal
 Capati/Capati
 Mi hoon goreng/Fried mee hoon
 Mi goreng/Fried mee
 Nasi ayam/Chicken rice
 Rawadosai/Rawadosai
 Putu bambu/Putu bamboo
 Dosai/Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
 Idlii/lddly
 Putu mayam/Putu mayam
OTHER TRADITIONAL KUIH
Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
 Mysore pak/Mysore pak
 Laddu/Laddu
 Papadom/Papadom
Tinggi / High (151 - 300 kcal)
 Bingka ubi kayu/Bingka ubi kayu
 Vadai, kacang dal kuning/Vadai, yellow lentil
 Lepat pisang/Lepat pisang Cokodok pisang/Cokodok pisang
 Kuih kasturi/Kuih kasturi
 Kuih talam ubi kayu/Kuih talam ubi kayu
Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
 Kuih sagu/Kuih sagu
 Pisang goreng/Pisang goreng
 Kuih kastard jagung/Kuih kastard jagung
 Popia/Popia
 Puding jagung/Puding jagung
 Kuih kacang/Kuih kacang
 Putu kacang/Putu kacang
 Cucur badak/Cucur badak
 Emping/Emping
Rendah / Low (0-50 kcal)
 Kerepek ubi kayu/Kerepek ubi kayu
 Kuih telur labah/Kuih telur labah
 Kuih bangkit sagu/Kuih bangkit sagu
 Kuih bangkit/Kuih bangkit
TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)
SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
 Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)/Lor-mai-fan (glutinous rice with peanuts)
Tinggi / High (151-300 kcal)
 Tepung bungkus/Tepung bungkus
 Bidaran/Bidaran
 Kuih bom/Kuih bom
 Kuih sri muka/Kuih sri muka
 Bingka tepung beras/Bingka tepung beras
 Pulut panggang/Pulut panggang
 Kuih koci pulut putih/Kuih koci with white glutinous rice
 Kuih kasui/Kuih kasui
 Kuih koci pulut hitam/Kuih koci with black glutinous rice
Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
 Tapai pulut/Tapai pulut
 Kuih lapis/Kuih lapis
 Kuih lompang/Kuih lompang
 Rempeyek/Rempeyek
 Kuih bakul/Kuih bakul
 Dodol/Dodol
 Wajik/Wajik
Rendah / Low (0 - 50 kcal)
 Kuih karas/Kuih karas
 Kuih buah Melaka/Kuih buah Melaka
 Kuih buah rotan/Kuih buah rotan

TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)
Tinggi / High (151 - 300 kcal)
 Yau-car-kue/Yau-car-kue
 Kuih apam balik/Kuih apam balik
 Donat/Dougtinut
 Ham-chi-peng/Ham-chi-peng
 Kuih pau kacang merah/Red bean dumpling
 Kuih pau ayam/Chicken dumpling
 Kesari/Kesari
 Kuih apam gula hangus/Kuih apam gula hangus
Sederhana / Medium (51 - 150 kcal)
 Halwa/Halwa
 Cucur udang/Cucur udang
 Kuih ketayap/Kuih ketayap
 Karipap/Curry puff
 Kuih keria/Kuih keria
 Kuih lidah kucing/Kuih lidah kucing
 Kuih apam/Kuih apam
Rendah / Low (0 - 50 kcal)
 Karipap mini/Mini curry puff
 Baulu cermai/Baulu cermai
 Kuih tat nenas/Pineapple tart
 Kuih bawang/Kuih bawang
 Kuih kapit/Kuih kapit
*****************************************************************************************
KANDUNGAN KALORI MAKANAN DI RESTORAN
 Murtabak/mutton - 1 piece - 722 kalori
 Cheese Cake - 1 slice - 400 kalori
 Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup - 414 kalori
 Laksa Kari - 1 bowl - 589 kalori
 Nasi Lemak - 1 complete - 644 kalori
 Mee Goreng Mamak - 1 plate - 660 kalori
 Lor Mee - 1 bowl - 383 kalori
 Mee Rebus - 1 plate - 556 kalori
 Mee/Bihun Goreng - 1 plate - 510 kalori
 Kuey Goreng Kerang - 1 plate - 743 kalori
 Mee Wantan - 1 plate - 409 kalori
 Laksa Penang - 1 bowl - 436 kalori
 Mee sup - 1 bowl - 381 kalori
 Lor Mai Fun - 1 plate - 422 kalori
 Nasi Briyani Kambing - 1 plate - 587 kalori
 Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate - 664 kalori
 Nasi Campur + 3 dish - 1 plate - 620 kalori
 Century Egg Porridge - 1 bowl - 423 kalori
 Nasi Ayam - 1 plate - 600 kalori
 Nasi Goreng Biasa - 1 plate - 637 kalori
 Nasi Claypot - 1 bowl - 898 kalori
 Bah Kut Teh - 1 bowl - 348 kalori
 Sotong goreng tepung - 1 small plate - 630 kalori
 Sup Krim - 1 rice bowl - 375 kalori
 Cheese burger with extra beef - 1 whole - 438 kalori
 Fried fish cake with bun - 1 whole - 433 kalori
 Sundae chocolate - 1 cup - 380 kalori
 Apple Pie - 1 piece - 260 kalori
 Cheese & meat sauce - 1 small plate - 444 kalori
 Sandwich chicken salad - 1 whole - 481 kalori
 Pasembur - 1 plate - 752 kalori
 Rojak Buah - 1 plate - 443 kalori
 Teh tarik - 1 glass - 83 calori

CADANGAN JADUAL MINUMAN SUPER MAXX-5

JADUAL HIDANGAN MINUMAN SUPER MAXX – 5
YANG BERKESAN…

 UNTUK BERAT BADAN 85 KG KE BAWAH :

- SEHARI 2 BUNGKUS. MINUM 1 JAM SEBELUM MAKAN.
PAGI =1 SACHET
PETANG SEBELUM PUKUL 7.00MLM =1 SACHET

 UNTUK BERAT BADAN 85 KG KE ATAS :

- SEHARI 3 BUNGKUS. MINUM 1 JAM SEBELUM MAKAN.
PAGI =1 SACHET
TENGAH HARI =1 SACHET
PETANG SEBELUM PUKUL 7.00MLM =1 SACHET

CADANGAN HIDANGAN MAKANAN SEHARIAN

Bagi Lelaki memerlukan 2000 Kalori manakala Wanita merlukan 1800 Kalori sehari. Jenis makanan yang disyorkan seperti Makanan yang direbus, dipanggang dan dikukus.
CONTOH HIDANGAN YANG DISYORKAN

 PAGI :• Sandwich dengan Ikan Tuna @ 2 Keping Roti Putih
• Minuman Teh’O @ Air Suam.

 TENGAH HARI:
• Nasi Putih (1½ cawan)
• Ikan kembung (Seekor) direbus + Serai + Halia + Bawang (Tanpa Minyak)
• Buah – buahan (setiap satu potong) seperti Tembikai, Orange, Betik, Epal dan sebagainya.
• Sayur – Sayuran rebus tanpa minyak seperti Sawi, Kobis, Kangkong dan sebagainya.
• Minum Air kosong.
• Ulam – Ulam.

 PETANG @ MALAM :• Nasi Putih 1½ Cawan.
• Ikan Masak Pedas tanpa minyak
• Sayur – Sayuran yang di rebus
• Buah – Buahan
• Minuman Air Kosong.


KALORI MAKANAN


Mengambil Terlalu Banyak Kalori
Apa salahnya?


 Anda akan menjadi gemuk dengan memakan makanan yang banyak kalori melebihi dari apa yang diperlukan oleh badan anda. Orang yang gemuk biasanya tidak sihat dan mudahterdedah kepada penyakit seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Apakah dia kalori?


 Kalori ialah unit ukuran untuk tenaga. Setiap orang memerlukan tenaga untuk hidup.
Kita mendapat tenaga daripada lemak, protein dan karbohidrat.



***Jika mengamalkan Minuman Super Maxx - 5 memadai 1000 kalori sehari…
Pilihlah makanan yang kurang kalori menggantikan makanan yang berkalori tinggi, seperti :-
 Semangkuk meehon sup menggantikan sepinggan kuih teow goreng”
(350 kalori) (600 kalori)
 Segelas air kacang soya menggantikan sebotol minuman ringan,
(60 kalori) (150 kalori)
 Sepotong buah segar menggantikan semangkuk bubur caca,
(60 kalori) (300 kalori)

Jumlah : 470 kalori 1050 kalori

SAJIAN SEGERA
Pilih yang berkalori rendah : dari makanan segera yang berkalori tinggi.

Monday, December 28, 2009

EKSLUSIF DARI R&Z COSMETICS:PETUA MEMILIH MAKANAN DI RESTORAN




 Sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
Baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat.
Pilih makanan yang bersayur.
Minta salad tanpa dresing
Minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG).
Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba.
Pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar
Jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan
Jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makan makanan berdaging
Elakkan mengambil makanan berasaskan Organ Dalaman Haiwan dan Makanan Laut seperti otak, hati, buah pinggang, ketam, udang dan sotong.
Pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah
Minta buah-buahan sebagai pencuci mulut
Minum air, teh atau kopi tanpa gula dan elakkan daripada meminum minuman ringan yang manis atau minuman keras

Note : Dengan mengambil Minuman Super Maxx – 5 tiada masalah untuk anda menikmati makanan di luar,Anda perlu bijak memilih menu yang sihat ,mengikut gizi pemakanan yang seimbang dan bebas kolesterol.

SUPER MAXX-5

Thursday, December 24, 2009

Nurhaniza telah berjaya mengurangkan 16 kg dalam tempoh kurang sebulan~

Nurhaniza telah berjaya mengurangkan 16 kg dalam tempoh kurang sebulan~
 
Copyright 2012 © Reserved to RNZ COSMETICS Design By Cik Nurfarah