Bahan-bahan:-Kepala ikan merah
Bawang putih (dihiris)
Bawang merah (dihiris)
Halia (dihiris)
Serai (diketuk)
Cili merah (dihiris nipis)
Tomato (dipotong 4)
Tauhu (dipotong dadu kecil)
Garam dan gula.
Daun sup dan daun bawang
Sup bunjut kepala ikan
Cara-cara Memasak :-
Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih .
Kemudian masukkan halia, bawang putih, bawang merah, serai, sup bunjut, dan cili ke dalam periuk.
Masukkan tauhu dan tomato.
Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan kepala ikan merah tersebut.
Setelah 15minit, matikan api dan masukkan daun bawang dan daun sup.
Masakan telah sedia untuk dihidang.
Boleh dijadikan menu untuk makan tengah hari.
Tempoh memasak : 30minit
P/S: Boleh menambah lebih cili untuk sesiapa yang suka makan pedas. Elakkan menggunakan MSG.
Tuesday, February 2, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment