Tuesday, January 19, 2010

IKAN SIAKAP STIM

Bahan-bahan:-
Ikan siakap

Bahan kuah
Jeruk plum
Bawang putih (diketuk)
Bawang besar (dipotong bulat)
Halia (dihiris)
Serai (diketuk)
Cili merah (dihiris nipis)
Cili padi ( diketuk)
Garam dan gula.
Daun sup dan daun bawang
Tomato (dipotong dadu)


Cara-cara Memasak :-
Cuci ikan tersebut dengan menggunakan asam dan garam supaya bau ikan itu hilang, dan rendamkan selama 15 minit.
Kelar isi ikan agar rasa kuahnya dapat meresapmke isi ikan.
Sementara itu bancuhkan air di dalam periuk, masukkan plum yang telah di pecahkan serta bahan-bahan lain.
Gaul kesemua bahan tersebut dan masak sehingga mendidih dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
Setelah itu masukkan ikan ke dalam tray kukus dan kukus ikan tersebut sehingga separuh masak.
Kemudian masukkan bahan kuah dan tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
Letakkan ikan tersebut ke pinggan untuk dihidangkan dan taburkan daun sup, daun bawang, serta tomato yang telah dipotong dadu.



Boleh dimasak untuk makan tengah hari.
Tempoh memasak : 30minit
P/S: Boleh menggunakan jenis sayur yang disukai serta boleh menambah lebih cili untuk sesiapa yang suka makan pedas. Elakkan menggunakan MSG.

0 comments:

Post a Comment

Nurhaniza telah berjaya mengurangkan 16 kg dalam tempoh kurang sebulan~

Nurhaniza telah berjaya mengurangkan 16 kg dalam tempoh kurang sebulan~
 
Copyright 2012 © Reserved to RNZ COSMETICS Design By Cik Nurfarah