Tuesday, January 19, 2010
TOMYAM SAYUR
Bahan-bahan:-
Bunga kobis
Putik jagung
Kobis
Lobak Merah
Tomato
Bawang besar (dipotong bulat)
Serai (diketuk)
Bawang putih (diketuk)
Asam keping
Cili padi (dipatah-patahkan)
Daun limau purut (dikoyak-koyak)
Kiub Tomyam (tak kisah jenis apa pun)
Garam dan gula
Cara-cara Memasak:-
Jerang atau panaskan air sehingga mendidih.
Masukkan asam keping, kiub tomyam, serai.
Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
Setelah itu masukkan kesemua sayur tersebut dan biarkan selama satu minit atau sehingga lobak merah lembut.
Padamkan api dah masakan sudah sedia dihidang.
Boleh dimasak untuk makan tengah hari.
Tempoh memasak : 25minit
P/S: Boleh menggunakan jenis sayur yang disukai serta boleh menambah lebih cili untuk sesiapa yang suka makan pedas. Elakkan menggunakan MSG.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment